Рекомендації

18.01.2021 15:09

Чим зайняти дітей під час карантину?

 

     На карантин закрили всі школи в Україні. Актуальним стало питання, як організувати дозвілля дитини в цей період. Навіть ті батьки, які можуть працювати вдома, змушені одночасно приділяти увагу і роботі, і дитині. Як корисно провести день в умовах "вимушеної ізоляції"?

Настільні ігри

       Цей варіант може не лише розважити дитину, а й об’єднати всю сім’ю. Варто лише правильно підібрати гру, відповідно до віку та вподобань дитини. Такі заняття мають безліч переваг: розвивають логічне мислення, тренують реакцію, увагу, пам’ять, відволікають від проблем та переживань, створюють дружню атмосферу. А ще настільні ігри нічим не гірші, ніж комп’ютерні.

Смачний карантин

       Це ще одна можливість поєднати приємне з корисним. Кожна мама чи тато щодня готують їжу для всієї родини. Залучіть дитину до цього процесу. Це може бути як підготовка продуктів, так і участь в самому процесі. Можна навіть довірити дитині приготування нескладних страв під наглядом дорослих. Цікаво буде спекти млинці чи кекси, приготувати корисний салатик чи смачну кашу. Або приготувати з батьками домашню піцу.

Щоб зробити цей процес ще забавнішим, запропонуйте дитині скласти та записати меню на кожен день. Нехай ваш юний кулінар слідкує за його виконанням і записує рецепти страв. Цей корисний досвід дитина зможе використати в майбутньому.

Прогулянки на свіжому повітрі

       Період "ізоляції" не привід панікувати та тримати дітей вдома. Прогулянки на свіжому повітрі - чудовий спосіб побути з дитиною наодинці. Перетворіть прогулянку в пізнавальний процес. Кожній дитині буде цікаво спостерігати за змінами, що відбуваються. Для цього можна обрати подвір'я власного будинку, невеликий парк чи окраїну лісу. Лише пам’ятайте: місць масового скупчення людей варто уникати. Прогулянки, перш за все, повинні бути безпечні.

Прибирання будинку може бути цікавим

       Не варто забувати про безпеку та чистоту власної домівки. Адже вологе прибирання та провітрювання кімнат нині надважливі. Це заняття можна перетворити в гру. Запропонуйте дитині пограти в супергероїв, що борються з вірусами та шкідниками. Озбройтесь гумовими рукавичками, ганчірками, пилосмоком, вдягніть захисні маски. І до бою - рятувати свою оселю від злих бактерій. А якщо дитині ще й зробити плащ супергероя, це стане її улюбленим заняттям. Як результат - чистий будинок, свіже повітря та щаслива дитина

Час для рукоділля та творчості

       Від такого дозвілля не відмовиться жодна дитина. Можна зайнятися малюванням, зробити цікаву весняну аплікацію, виготовити щось з пластиліну. Це дасть дитині змогу проявити фантазію. А якщо вільний час батьків дозволяє приділити своєму чаду більше уваги, є ще цікавіша пропозиція. Можна зробити ігрову композицію з підручних матеріалів, Наприклад, виготовити веселу іграшку на руку зі звичайної шкарпетки. Часу на це піде не багато, а задоволення та користь гарантовані.

Не забуваємо про навчання

       В нашому начальному закладі процес дистанційного навчання. Батьки школярів повинні пам’ятати, карантин - це не канікули. Якщо дитина відстане від шкільної програми, її доведеться наздоганяти. Тому з підручниками і зошитами розлучатися не варто.

Завести особистий щоденник

       Це заняття підійде для дітей різного віку: як дошкільнят, так і школярів. Чудовою ідеєю буде запропонувати дитині вести власний щоденник в період карантину. Це буде невеличкою авторською книгою. Дитина записуватиме сюди кожен день свого життя, будуватиме плани та передаватиме думки. Діти молодшого віку можуть свої враження передавати за допомогою малюнку. Хтозна, можливо це розкриє прихований талант вашої дитини. Водночас дитина розвиватиме навички малювання, навчиться письмово викладати свою думку та правильно планувати свій час.

Дистанційне навчання дітей на карантині: рекомендації батькам

 

 * Стежте, аби дитина працювала відповідно до розкладу уроків, виконувала всі завдання вчасно, не допускайте відставання. Спробуйте опанувати хоча б один урок спільно з дитиною.

 * Якщо треба виконати завдання і надіслати відповідь учителю, проконтролюйте дитину.

 * Не намагайтеся підмінити вчителя: спонукайте свою дитину за необхідності звертатися по допомогу до вчителя. Однак підтримуйте дитину, коли вона намагається самостійно розв’язати складне завдання.

 * Не сваріть дитину, якщо вона щось не зрозуміла. Порадьте перечитати підручник або обговорити проблему з учителем під час онлайн-спілкування.

 * Якщо виникають запитання, скористайтесь форумом, щоб отримати відповідь. Не забувайте вказати, кому адресоване запитання чи прохання.

*  Стежте за навчальним навантаженням дитини під час онлайн-навчання.

 * Обов’язково виконуйте разом з дитиною вправи для очей.

 * Якщо дитина залишається вдома на самоті, обов’язково нагадуйте їй правила безпечної поведінки. Проговорюйте її дії у разі виникнення надзвичайної або аварійної ситуації, травмування, отруєння, пожежі. Обговорюйте правила безпечної роботи в інтернеті тощо.

* Власним прикладом мотивуйте дитину до самодисципліни.

 * Підтримуйте дитину й пам’ятайте, що карантин — гарна нагода не лише навчатися, а й просто бути разом.